Veelgestelde vragen

Moet ik voor de aanleg van een zwembad een bouwaanvraag indienen?

Vooraleer u begint met de aanleg van een zwembad in uw tuin gaat u beter na of er al dan niet een bouwvergunning nodig is. In het Vlaamse landsgedeelte is een aanvraag niet nodig als het zwembadoppervlakte kleiner is dan 80m². Let wel: reeds alle bestaande, niet overdekte constructies (verharde en waterondoorlatende terrassen) moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. De strikt noodzakelijke opritten en toegangen moet men niet in rekening brengen.

Deze vrijstelling is enkel geldig indien:

- 1m van de perceelgrens blijven

- minder dan 30m van de woonzone verwijderd zijn

- niet in agrarisch of kwetsbaar gebied liggen

- Niet hoger dan 1,5m boven het maaiveld liggen

- geen bovengrondse bouwvolume hebben

Er zijn echter bepalingen die verschillend kunnen zijn van gemeente tot gemeente. Daarom is het beter om toch eens langs te gaan bij de stedenbouwkundige dienst van uw woonplaats.

Hoe maak ik de keuze tussen een monoblok zwembad en een bouwkundig zwembad?

Het belangrijkste verschil tussen beide types van zwembaden is het productie proces. Zo zal een monoblok zwembad onder optimale omstandigheden en zonder externe invloeden in een atelier gemaakt worden, terwijl het bouwkundige zwembad in weer en wind bij u in de tuin zal vervaardigd worden. Monoblok zwembaden worden dan ook op vaste mallen gemaakt en kan je als klant weinig of niets aan de afmetingen of vormgeving van de kuip gaan veranderen, waar je bij een bouwkundig zwembad als klant iedere centimeter en kleinste detail mee kunt bepalen met de zwembadbouwer. Dit maakt dat de plaatsing van een monoblok zwembad relatief snel zal gebeuren met een minimum aan hinder en dat bij de constructie van een bouwkundig zwembad de plaatsingstijd iets langer zal duren om het project af te werken.

Dit zijn slechts enkele voor- en nadelen van beide types zwembaden. Een bouwkundig zwembadbouwer zal steeds alle voordelen van dit type zwembad in de verf zetten, terwijl een monoblok producent/leverancier zijn type zwembad zal ophemelen. Door onze jarenlange ervaring met beide types zwembaden kunnen wij u objectief verder helpen met dit advies. Zo kunt u in alle vertrouwen het ideale zwembad met de meeste voordelen kiezen voor een levenslang zwemplezier!

Hoeveel onderhoud heb ik aan een zwembad?

Het is inderdaad zo dat er een minimum aan onderhoud nodig is om uw zwembad er piekfijn te laten uit zien. Het allerbelangrijkste is om de zuurtegraad (ph-waarde) en de ontsmetting (in de meeste gevallen chloor) op peil te houden. Deze zorgen er immers voor dat uw zwembadwater gezond en glashelder is. Dit kunt u 1x tot 2x per week manueel uitvoeren door het zwembadwater te testen en indien nodig chemicaliën toe te voegen zodat de juiste waarden bereikt worden. Ofwel kunt u kiezen om dit te automatiseren, dit volautomatisch meet en regelsysteem controleert dan de waarden van het zwembadwater voor u en stuurt bij waar nodig. Het grote voordeel van dit systeem is dat er tijdens het filteren continu gemeten en bijgestuurd wordt. Hierdoor bekom je kristalhelder en gezond zwembadwater met veel minder verbruik van produkten en hoeft u zelf zo goed als niets te doen. Stof, vuil en blaadjes zullen ook steeds in het (buiten) zwembad terecht komen en deze kunt u zéér gemakkelijk manueel uit het zwembad halen door gebruik te maken van een zwembadborstel, schepnet en een manuele stofzuiger. Een bedreven zwembadeigenaar klaart dit werkje in 15 à 30min. Zoals met alles bepaald u zelf hiervan de frequentie. Een automatische zwembadrobot kan u hierbij ook gaan helpen en neemt serieus wat werk van u over.

Hoe is het energieverbruik van mijn zwembad?

Hoeveel een zwembad nu precies verbruikt is enorm moeilijk te zeggen. Er zijn teveel factoren die van situatie tot situatie kunnen verschillen om hier een correct beeld van te geven. Zo zal bvb. een zwembadeigenaar die slechts 1x per week, gedurende de maanden juli, augustus en september zal zwemmen minder energieverbruik hebben dan iemand die dagelijks zijn baantjes trekt vanaf april tot en met oktober. Samen met de vele moderne zwembadtechnieken kunnen we ervoor zorgen dat het energieverbruik van uw zwembad betaalbaar is en blijft. Hierbij zijn er enkele mogelijkheden om dit te verwezenlijken:

- Door het gebruik van een automatische afdekking beperkt u het verlies aan verwarming en gaat u de verdamping tegen die u water en produkten zal besparen. Een afdekking met solarlamellen zorgt dan nog eens voor extra (gratis) opwarming bij zonnige dagen.

- Verwarm uw zwembadwater met energiezuinige toestellen. Hiervoor denken we dan in het bijzonder aan een hoog rendements zwembad warmtepomp. Belangrijk is hier ook dat de warmtepomp correct berekend is in verhouding met uw zwembad en technische installatie.

- Voorzie een juist berekende zwembadpomp. Samen met een correcte filter is dit het hart van uw zwembad. Zowel bij een te kleine capasiteit als bij een overdimensionering van de pomp en de filter zal je het energieverbruik onnodig doen stijgen. Het is ideaal om te gaan werken met een zwembadpomp met variabel instelbare snelheden. Zo kan je in bepaalde gevallen het energieverbruik tot 50% terugschroeven.

Wellicht zijn er nog vragen?

Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren voor een afspraak. Wij proberen al jou bijkomende vragen te beantwoorden en staan je graag bij met ons objectief advies.


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!